Miljoenenboete voor Telefonica

TelfonicaHetSpaanse telecombedrijf Telefonica heeft van Eurocommisaris voorMededinging Neelie Kroes een recordboete van ruim 151 miljoen euroopgelegd gekregen. Kroes beboet het telecombedrijf omdat deze misbruikvan zijn monopoliepositie op het vaste net zou hebben gemaakt.

Telefonicais eigenaar van het vaste telefoonnetwerk in Spanje, dat 80 procent vanhet breedband internetverkeer verwerkt. Volgens de Europese Commissieheeft Telefonica bewust extreem hoge huurprijzen aan concurrentengerekend, om die op die manier klein te houden. De hoge tarievenleidden ertoe dat andere internetproviders verlies moesten maken om tekunnen concurreren.

Het gevolg van de woekertarieven vanTelefonica is dat de consumentenprijzen voor breedbandinternet inSpanje 20 procent hoger liggen dan in de rest van Europa. Bovendienheeft de dominantie van Telefonica volgens Kroes de groei van breedbandinternet in Spanje belemmerd.

De boete van Kroes isopmerkelijk. De Spaanse mededingingsautoriteit CMT had eerder almaatregelen genomen om het monopolie van Telefonica aan te pakken. CMTheeft Telefonica opgedragen de prijzen voor het netwerkgebruik met 22tot 61 procent te reduceren.

Telefonica is van mening door deCMT voldoende gestraft te zijn en zegt tegen de EC boete in beroep tegaan. Volgens Telefonica is de boete buitenproportioneel hoog en heeftde Europese Commissie niet kunnen aantonen dat concurrenten door dehoge prijzen verlies leden.

Het is de op xc3xa9xc3xa9n na hoogste boeteooit die door de Europese Commisie werd uitgedeeld. In 2004 kreegMicrosoft een boete van 497 miljoen opgelegd wegens monopoliemisbruik.

Bron: Connexie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.