SP1 voor Vista officieel aangekondigd

Windowsvista3_11 De bxc3xa8ta-test van Service Pack 1 voor Windows Vistabegint binnen twee weken. De definitieve versie wordt in het eerstekwartaal van 2008 verwacht. Jon DeVaan, directeur vanMicrosofts Core Operating Systems divisie, heeft voor het eerstofficieel het doek van Service Pack 1 (SP1) voor Windows Vista gehaald.Microsoft wil de eerste grote update voor Vista in het eerste kwartaalvan 2008 gereed hebben. Voor die tijd zal het bedrijf verdere updatesontwikkelen en testen. De bxc3xa8tatest van Service Pack 1 zal binnen tweeweken beginnen. Pas wanneer de feedback van de testers goed is, zalService Pack 1 vrijgegeven worden. Microsoft heeft besloten de updatemet een kleine groep bxc3xa8tatesters te gaan testen. Gebruikers die groteveranderingen verwachten in het gebruikersaccountbeheer (UAC) hebbenhet mis, dit mechanisme blijft bij SP1 buiten schot. Microsoft verwachtwel het aantal onnodige meldingen van UAC te verminderen maar wil aanhet systeem van de extra beveiliging waarbij geen gebruiker nog derechten van een beheerder heeft, niets veranderen.

SP1 is volgens Microsoft ook geen manier om nieuwe functies inVista te introduceren. Wel zullen enkele onderdelen van Vistafunctioneel uitgebreid worden. Microsoft heeft de updates in SP1 voorWindows Vista, verdeeld over drie categoriexc3xabn: verbetering vankwaliteit, stabiliteit, beveiliging en systeemprestaties, verbeteringin de mogelijkheden tot beheer waaronder het versleutelingsprogrammaBitLocker, en ondersteuning voor nieuwe technieken en standaarden zoalshet nieuwe BIOS-formaat EFI en het bestandssysteem voor flash-drives,exFAT. Service Pack 1 moet Vista nadrukkelijk ook veiliger maken. Hetversleutelingsprogramma Bitlocker zal nu ook andere dan desysteempartities kunnen versleutelen. Applicaties die binnen eenterminal-venster zoals Extern Bureaublad (RDP) worden gebruikt, kunnendigitaal ondertekend worden.

De belangrijkste verandering in SP1 is misschien wel de introductievan een api speciaal voor de 64-bits versies van Vista, waarmee makersvan beveiligingssoftware hun software op kernelniveau kunnen latendraaien. De nieuwe bescherming van de Windows-kernel, zoals die metVista is gexc3xafntroduceerd, heeft Microsoft al veel kritiek opgeleverd vanmakers van anti-virus en anti-spyware software. Zij kunnen systemenvoorzien van de nieuwe Windows niet optimaal beveiligen. Ook zalbeveiligingssoftware van anderen dan Microsoft dankzij Service Pack 1beter en op een meer gestructureerde manier met het WindowsBeveiligingscentrum kunnen samenwerken. De nieuwe mogelijkheden voor demakers van beveiligingssoftware zullen volgens Microsoft nadrukkelijkwel de nieuwe functionaliteit bieden die deze bedrijven al langervragen, zonder dat de vernieuwde beveiligingsmechanismen van Vistaerdoor worden verzwakt.

Bron: Techworld

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.