OPTA tikt Vodafone op de vingers

Toezichthouder OPTA heeft Vodafone Nederland op de vingersgetikt omdat het bedrijf 06-nummers gebruikt voor betaaldenummerinformatiediensten. Hiervoor is in het nummerplan de18XX-nummerreeks gereserveerd.

Vodafone1_1Vodafone moet hiermee onmiddellijk stoppen of een niet nader bekendgemaakte dwangsom betalen. Dat maakte OPTA donderdag bekend.

Hetverzoek om een oordeel van de OPTA was aangevraagd door Voice DataBridge BV (het bedrijf achter gratis nummerinformatie 1820) ennummerinformatiedienst 1850 BV. Vodafone gebruikt de nummers06-54500222 en 06-54500200 om door te schakelen naar de eigennummerinformatiedienst 1800. In het nummerplan is opgenomen dat 06-nummers daarvoor niet gebruikt mogen worden.

Vodafone erkent dat het 06-nummers gebruikt voor het aanbieden vanabonnee-informatie. Wie een van die nummers draait, wordt nog steedsdoorverbonden met de reguliere informatiedienst van Vodafone Nederland.Het bedrijf stelt dat veel klanten anders geen nummerinformatie kunnenopvragen als zij in het buitenland zijn. 18XX-nummers zijn namelijkslechts vanuit een beperkt aantal landen bereikbaar.

Voor de OPTA weegt handhaving van de telecommunicatiewet echterzwaarder. Het is volgens de toezichthouder belangrijk dat 06-nummersalleen gebruikt worden als mobiele nummers en niet voor diensten dieextra kosten met zich meebrengen, zelfs als klanten vooraf over dieextra kosten worden gexc3xafnformeerd.

Vodafone heeft tot het einde van de maand de tijd om de dienst stopte zetten. Daarna gaat een niet bekend gemaakte dwangsom per daggelden.

Bron: Connexie

Scheepbouwer ziet geen heil in fusie tussen KPN en Belgacom

Kpn_hq_14Er komt geen fusie tussen het Belgische telecombedrijfBelgacom en KPN. Dat heeft KPN CEO Ad Scheepbouwer laten weten in eeninterview met de Belgische krant De Tijd waarin hij zegt geen heil tezien in een samengaan.

De partijen hebben in de afgelopen 15 jaar al minstens vier keergepraat over een mogelijke fusie, waarvan het laatste gesprek volgensde krant in 2001 zou hebben plaatsgevonden. Een jaar geleden was erweer even sprake van een dergelijk scenario, nadat de Belgischeregering, die Belgacom controleert, het telecombedrijf de opdracht hadgegeven ‘structurele participaties’ aan te gaan, via een overname ofeen fusie. Sindsdien waren er ook opnieuw contacten tussen de tweetelecombedrijven.

Volgens informatie van De Tijd waren er in het voorjaar contacten omhet pad te effenen voor gesprekken. Maar die werden stopgezet nadat KPNzijn oog had laten vallen op Getronics. Scheepbouwer ontkent dieinformatie met klem.

Hij zegt geen heil te zien in een samengaan met Belgacom, vanwege departicipatie van de Belgische staat in Belgacom, het feit dat er teweinig synergie is en het verschil in cultuur tussen de tweeondernemingen. In cultureel opzicht zou Belgacom volgens Scheepbouwerbeter passen bij France Telecom dan bij KPN.

Bron: Connexie

Microsoft past zoekfunctie Vista aan in SP1

Lead image

Microsoft heeft de details bekendgemaakt over de aanstaandeaanpassingen in de zoekfunctie van Windows Vista. Het bedrijf zal ondermeer tegemoet komen aan klachten van Google.

Microsoft gaat met Service Pack 1 voor Windows Vista, de zoekfunctievan het besturingssysteem aanpassen en toegankelijk maken voor anderepartijen. Het bedrijf heeft hierover woensdag nadere informatie endocumentatie vrijgegeven.

Aanleidingvoor de verandering zijn eerdere klachten van Google die claimt dat devaste verankering van de zoekfunctie in Vista, het onmogelijk maaktvoor derden om nog een eigen desktopzoekfunctie aan eindgebruikers aante bieden.

Microsoft is eerder al akkoord gegaan met hetvoorstel van de Amerikaanse overheid, om de zoekfunctie zoals gevraagdaan te passen. De verandering in de zoekfunctie is een onderdeel van deeerste service pack voor Windows Vista, die Microsoft nu aan het testenis en in het eerste kwartaal van 2008 wil vrijgeven.

DoorService Pack 1 voor Vista wordt het mogelijk de standaard zoekfunctievan Vista uit te schakelen en te vervangen door een andere zoekmachine.Eindgebruikers kunnen dan kiezen om bijvoorbeeld de zoekfunctie uitGoogle Desktop te gebruiken.

Nu is het wel mogelijk de Googlezoekfunctie op Windows Vista te installeren maar niet om de standaardzoekfunctie uit te schakelen. Dat leidt tot mindere prestaties van decomputer als geheel. Ook krijgen gebruikers vaak toch niet deresultaten van de Google-zoekfunctie gepresenteerd, maar die vanVista’s eigen zoekfunctie.

Ook zal Microsoft, zo blijkt uit denieuwe gegevens, alternatieve zoekfuncties voor Vista, de gelegenheidgeven zich net zo diep in de gebruikersinterface van hetbesturingssysteem te nestelen, als nu de Vista-zoekfunctie.

Makersvan aparte zoekfuncties kunnen deze straks in Vista registreren waarnaVista SP1 volledig overschakelt op het gebruik van het nieuwezoekprotocol.

Bron: Computer!Totaal

Apple kondigt Europese iPhone dinsdag aan

Apple belegt dinsdag in Londen een persconferentie overeen onbekend thema. Alom wordt echter aangenomen dat het bedrijf daarde Europese introductie van de veelbesproken iPhone zal aankondigen.

Iphone1_2De telefoon is in de Verenigde Staten sinds juni verkrijgbaar, in combinatie met een abonnement bij telecombedrijf AT&T.

In Europa zou Apple het toestel in eerste instantie alleen inGroot-Brittannixc3xab, Frankrijk en Duitsland willen uitbrengen. Daar zoudendan respectievelijk O2, Orange en T-Mobile de exclusieve partners vanApple worden.


Succes

De telefoon is in de Verenigde Staten volgens Apple een groot succes:eerder deze week maakte het bedrijf bekend dat het inmiddels eenmiljoen exemplaren van de telefoon zou hebben verkocht.

Prijsverlaging

Het 8GB-model van de iPhone werd kort daarvoor drastisch inprijs verlaagd, van 599 tot 399 dollar. Volgens topman Steve Jobs wilApple de telefoon met de feestdagen aan zoveel mogelijk Amerikanenverkopen. Apple heeft daar belang bij, omdat het meedeelt in deopbrengsten van telefoongesprekken en dataverkeer.

UMTS

Het huidige model van de iPhone maakt geen gebruik van de snellemobiele internettechnologie UMTS, die in de Verenigde Staten nauwelijksbeschikbaar is. Daar is het tragere EDGE-netwerk gangbaar.

In Europa wordt EDGE in tegenstelling tot UMTS echter niet veelgebruikt. Analisten gaan er dan ook van uit dat Apple voor de Europesemarkt een UMTS-variant van het toestel uitbrengt.

Bron: nu.nl

Grote vangst phishing-criminelen in Duitsland

Phishing_1_5De politie in Duitsland heeft dinsdag zeker tienoplichters opgepakt die met behulp van Trojaanse paarden klanten vanDuitse banken hebben bestolen.

De georganiseerde bende gebruikte Trojaanse paarden om wachtwoorden entransactienummers (tan’s) te achterhalen, waarna de ene rekening na deandere werd geplunderd. Ook werd geld uit betaalautomaten gehaald. Debedragen werden vervolgens via een tussenpersoon naar het buitenlandovergemaakt. In totaal ging het om enkele honderdduizenden euro’s.

Het Bundeskriminalamt (BKA) deed dinsdag invallen in woningen in BadHomburg, Dxc3xbcsseldorf, Keulen, Frankfurt en Elmshorn. De verdachten,onder wie twee vrouwen van 22 en 33, komen hoofdzakelijk uit deRussische Federatie en de Oekraxc3xafne. De oudste was 36 jaar.

De trojanswerden per email verzonden, zogenaamd namens Deutsche Telekom, eBayInternational AG, de Gebxc3xbchreneinzugszentrale (GEZ) en zelfs hetBundeskriminalamt (BKA). Zodra de mail werd geopend was de pc van hetslachtoffer al gexc3xafnfecteerd en konden de criminelen toeslaan.

Dure auto’s

Volgens het BKA is het door de arrestaties gelukt om enormegeldtransacties een halt toe te roepen. De criminelen hadden overigensal zoveel geld gestolen dat ze er een luxe levensstijl op nahielden metdure auto’s.

BKA-directeur Jxc3xb6rg Ziercke benadrukte nog maar eens dat crimineleorganisaties steeds vaker hun toevlucht zoeken tot internet, aangeziende pakkans gering is en de beloning hoog.

Vorige maand heeft het Britse Hogerhuis nog een rapport (pdf-bestand)gepubliceerd waarin sprake is van een grote ondergrondse economie dieleeft van e-misdaad. Alleen al Britse banken zijn als gevolg vanphishing 33,5 miljoen pond kwijtgeraakt. Bij Amerikaanse banken gaathet om 2 miljard dollar. Veel van de bendes opereren vanuit Oost-Europaen huren zelfs specialisten in voor hun praktijken.

Bron: Webwereld

Patch MSN Messenger is deze keer niet vrijwillig

Msn_messengerMicrosoft duwt alle gebruikers van MSN Messengeren Windows Live Messenger een update door de keel nadat er in dehuidige versies een ernstig lek is ontdekt.

Gebruikers van MSN Messenger 6.2, 7.0 en 7.5 en Windows Live Messenger8.0 zullen allemaal door een upgradeproces worden geleid tot denieuwste versie van de chatsoftware Windows Live Messenger 8.1, zo laatMicrosoft op een blog weten.

Aanleiding voor de verplichte upgrade is een lek die hackers in staatstelt om kwaadaardige code in chatconversaties te stoppen. Het lek kwamvorige maand aan het licht. De patch voor dit lek werd dinsdag tijdensde maandelijkse patchdag van Microsoft uitgebracht.

"Sommigen zullen de verplichte update misschien niet zo prettig vinden,maar we hebben hiervoor gekozen om de gezondheid van jullie en van onsnetwerk te beschermen", aldus ene ‘Anand’ op het blog.

Wie de upgrade negeert of overslaat, zal elke keer als hij zichaanmeldt op het netwerk een waarschuwing krijgen. Mogelijk wordt degebruiker dan ook geblokkeerd om gebruik te maken van de MSN Messenger-of Windows Live Messenger-dienst.

Bron: Webwereld

Mozilla: Mobiele markt is erg gesloten

Mozillafirefox_30Mozilla ziet voorlopig geen mogelijkheid om met de browser Firefox door te dringen op de markt voor mobiele browsers.

"De mobiele markt is een gesloten markt, in tegenstelling tot vastinternet dat heel open is. Mobiele operators houden de toegang totmobieltjes liever gesloten, want dan kunnen ze hoge bedragen vragenvoor de toegang tot mobiele diensten", dat heeft Tristan Nitot,president en oprichter van Mozilla Europa, gezegd tijdens hetEmerce-evenement Eday.

Mozilla experimenteert wel met mobiel internet, maar de markt is er nogniet rijp voor, aldus Nitot. "Als de mobiele markt opengaat, zijn weklaar om deze te betreden."

De gewone versie van Firefox heeft in Nederland een marktaandeel van14,6 procent. Dat is relatief laag vergeleken met het Europesegemiddelde. Gemiddeld gebruikt 27,8 procent van de internettendeEuropeanen de Mozilla-browser. Uitschieters zijn landen als Duitsland,Polen, Slovenixc3xab en Finland waar de penetratie boven de 25 of 30 procentligt.

Lui

Wereldwijd ligt het gebruik van Mozilla’s browser op 18 procent, aldusde baas van Mozilla Europa. Nitot heeft geen duidelijke verklaring voorhet lage percentage gebruikers in Nederland. "In sommige landen bestaatgewoon een actievere gebruikersgroep. In andere landen zijn wellichtmeer gebruikers die niet de moeite nemen om een alternatieve browser tedownloaden."

Wereldwijd heeft Firefox naar schatting 110 miljoen actieve gebruikers.De browser is inmiddels meer dan 400 miljoen keer gedownload.

Mozilla werkt op dit moment aan versie 3.0 van Firefox. Wanneer dezeklaar moet zijn, wil Nitot niet zeggen. "We introduceren het als debrowser klaar is", zegt hij. Wel verwacht hij dat de eerste publiekebetaversie van Firefox 3.0 nog voor het einde van dit jaar uitkomt.

Bron: Webwereld

Verklaring voor ongemerkt updaten Windows gegeven

Op verschillende websites is dezeweek moord en brand geschreeuwd omdat Windows zichzelf zou updaten,zelfs als ‘Automatic Updating’ uitgeschakeld is. Product manager NateClinton heeft nu een verklaring gepubliceerd.

Windows UpdateIntegenstelling tot wat her en der beweerd werd, worden de WindowsUpdate-bestanden niet gepatcht als ‘Automatisch Updaten’ uitgeschakeldstaat. Wel zijn er een aantal patches, specifiek voor de WindowsUpdate-service, die vanzelf gexc3xafnstalleerd worden als gekozen is voor’eerst waarschuwingen voor het installeren van updates’ of ‘updatesautomatisch installeren’.

In dat laatste geval is er niets aan dehand, maar updates die betrekking hebben op de Windows Update Servicezelf worden sowieso gexc3xafnstalleerd, zonder de gebruiker daarover teinformeren. Volgens Clinton is dat een bewuste keuze geweest vanMicrosoft, omdat de updatesoftware anders niet meer in de mogelijkheidzou zijn te controleren of er patches verkrijgbaar zijn voor hetbesturingssysteem.

Dit zou er op zijn beurt toe leiden datgebruikers in de veronderstelling zijn dat ze veilig werken omdat ergeen beschikbare updates gemeld worden, terwijl in werkelijkheid deupdatesoftware niet meer functioneel is.

Windows Update-logo

Criticiwijzen erop dat Microsoft de gebruiker in dat geval zou moetenwaarschuwen voor de dringende noodzaak om de Windows Update-software tepatchen, maar de blogposting van Clinton doet de gemoederen wel weerwat bedaren. Dit gedrag is immers al aanwezig sinds Windows Updateingevoerd werd, maar is toevallig nu pas aan het licht gekomen.

Bovendiengeeft Clinton ook toe dat er wellicht verkeerde keuzes gemaakt zijn bijhet bepalen van het beleid. Of er ook een aanpassing van de werkwijzein de pijplijn zit, wist Clinton echter niet te vertellen.

Bron: Tweakers.net

Medion notebooks verkocht met virus

De supermarktketen Aldi heeftnotebooks van Medion verkocht waarop een virus staat. Op enkele laptopsmet typenummer MD96290 is het bootsectorvirus Stoned Angelinaaangetroffen.

Medion MD96290Debesmette laptops die sinds 5 september in de handel zijn, duiken vooralop in Denemarken en Duitsland. Volgens Aldi zouden de in Nederlandverkochte notebooks ‘gegarandeerd brandschoon’ zijn.

Het aangetroffen virusis meer dan dertien jaar oud en relatief ongevaarlijk. Het door Medionmeegeleverde antivirusprogramma Bullguard is echter niet in staat omhet virus te verwijderen.

Medion heeft inmiddels de fouttoegegeven en een recovery-dvd uitgebracht om het virus te kunnenverwijderen. Onduidelijk is nog hoe de laptops besmet zijn geraakt.

Bron: Tweakers.net

Quadcores efficixebnter dan twee dualcores

Serverbeheerders raken door stijgende energieprijzen en de nimmer gestilde honger naar meer rekenkracht steeds meer gexefnteresseerd in processoren met een laag stroomverbruik. Quadcore-cpu’s zijn volgens AnandTech de beste keuze.

In een uitvoerige test bekeken de reviewers twee Intel-cpu’s en een AMD-processor: de dualcore Intel Xeon L5335 Low Voltage met een snelheid van 2.33GHz, de Intel quadcore Xeon L5335 Low Voltage draaiend op 2.0GHz en tenslotte de AMD 2218 HE Opteron 2.6GHz. Omdat het benchmarkproces behoorlijk wat tijd in beslag nam, wist AnandTech geen nieuwe Barcelona-processoren in zijn onderzoek mee te nemen. De servers worden tijdens het draaien van de benchmarks voorzien van twee dualcore-cpu’s of een enkele quadcore-processor.

Uit een onderzoek naar het stroomverbruik in idle-status blijkt de tweede generatie Opteron 50 procent minder energie te verstoken dan Intels quadcore-cpu. Toch maakt de Xeon L5335 zijn energiehonger meer dan goed in de diverse prestatie benchmarks. Vooral de performance per Watt-grafiek laat zien dat de quadcore bij een hoge systeembelasting meer dan vijftig procent beter presteert dan de AMD-chip.

Concluderend stelt AnandTech dat Intels quadcore-cpu vooral bij database- en virtualisatietoepassingen de beste keuze is. Ook stellen de reviewers dat ondanks dat de winnende cpu eigenlijk geen ‘echte’ quadcore is -Intel plakt twee dualcores aan elkaar – de prestaties en de schaalbaarheid uiteindelijk de investering waard zijn. Wel wordt aangetekend dat het stroomverbruik van de processor slechts een klein onderdeel vormt van de totale energiebehoefte van een server.

Grafiek met de Performance per Watt van de drie energiezuinige cpu's

Bron: Tweakers.net