Mozilla: Mobiele markt is erg gesloten

Mozillafirefox_30Mozilla ziet voorlopig geen mogelijkheid om met de browser Firefox door te dringen op de markt voor mobiele browsers.

"De mobiele markt is een gesloten markt, in tegenstelling tot vastinternet dat heel open is. Mobiele operators houden de toegang totmobieltjes liever gesloten, want dan kunnen ze hoge bedragen vragenvoor de toegang tot mobiele diensten", dat heeft Tristan Nitot,president en oprichter van Mozilla Europa, gezegd tijdens hetEmerce-evenement Eday.

Mozilla experimenteert wel met mobiel internet, maar de markt is er nogniet rijp voor, aldus Nitot. "Als de mobiele markt opengaat, zijn weklaar om deze te betreden."

De gewone versie van Firefox heeft in Nederland een marktaandeel van14,6 procent. Dat is relatief laag vergeleken met het Europesegemiddelde. Gemiddeld gebruikt 27,8 procent van de internettendeEuropeanen de Mozilla-browser. Uitschieters zijn landen als Duitsland,Polen, Slovenixc3xab en Finland waar de penetratie boven de 25 of 30 procentligt.

Lui

Wereldwijd ligt het gebruik van Mozilla’s browser op 18 procent, aldusde baas van Mozilla Europa. Nitot heeft geen duidelijke verklaring voorhet lage percentage gebruikers in Nederland. "In sommige landen bestaatgewoon een actievere gebruikersgroep. In andere landen zijn wellichtmeer gebruikers die niet de moeite nemen om een alternatieve browser tedownloaden."

Wereldwijd heeft Firefox naar schatting 110 miljoen actieve gebruikers.De browser is inmiddels meer dan 400 miljoen keer gedownload.

Mozilla werkt op dit moment aan versie 3.0 van Firefox. Wanneer dezeklaar moet zijn, wil Nitot niet zeggen. "We introduceren het als debrowser klaar is", zegt hij. Wel verwacht hij dat de eerste publiekebetaversie van Firefox 3.0 nog voor het einde van dit jaar uitkomt.

Bron: Webwereld

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.