OPTA tikt Vodafone op de vingers

Toezichthouder OPTA heeft Vodafone Nederland op de vingersgetikt omdat het bedrijf 06-nummers gebruikt voor betaaldenummerinformatiediensten. Hiervoor is in het nummerplan de18XX-nummerreeks gereserveerd.

Vodafone1_1Vodafone moet hiermee onmiddellijk stoppen of een niet nader bekendgemaakte dwangsom betalen. Dat maakte OPTA donderdag bekend.

Hetverzoek om een oordeel van de OPTA was aangevraagd door Voice DataBridge BV (het bedrijf achter gratis nummerinformatie 1820) ennummerinformatiedienst 1850 BV. Vodafone gebruikt de nummers06-54500222 en 06-54500200 om door te schakelen naar de eigennummerinformatiedienst 1800. In het nummerplan is opgenomen dat 06-nummers daarvoor niet gebruikt mogen worden.

Vodafone erkent dat het 06-nummers gebruikt voor het aanbieden vanabonnee-informatie. Wie een van die nummers draait, wordt nog steedsdoorverbonden met de reguliere informatiedienst van Vodafone Nederland.Het bedrijf stelt dat veel klanten anders geen nummerinformatie kunnenopvragen als zij in het buitenland zijn. 18XX-nummers zijn namelijkslechts vanuit een beperkt aantal landen bereikbaar.

Voor de OPTA weegt handhaving van de telecommunicatiewet echterzwaarder. Het is volgens de toezichthouder belangrijk dat 06-nummersalleen gebruikt worden als mobiele nummers en niet voor diensten dieextra kosten met zich meebrengen, zelfs als klanten vooraf over dieextra kosten worden gexc3xafnformeerd.

Vodafone heeft tot het einde van de maand de tijd om de dienst stopte zetten. Daarna gaat een niet bekend gemaakte dwangsom per daggelden.

Bron: Connexie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.