Quadcores efficixebnter dan twee dualcores

Serverbeheerders raken door stijgende energieprijzen en de nimmer gestilde honger naar meer rekenkracht steeds meer gexefnteresseerd in processoren met een laag stroomverbruik. Quadcore-cpu’s zijn volgens AnandTech de beste keuze.

In een uitvoerige test bekeken de reviewers twee Intel-cpu’s en een AMD-processor: de dualcore Intel Xeon L5335 Low Voltage met een snelheid van 2.33GHz, de Intel quadcore Xeon L5335 Low Voltage draaiend op 2.0GHz en tenslotte de AMD 2218 HE Opteron 2.6GHz. Omdat het benchmarkproces behoorlijk wat tijd in beslag nam, wist AnandTech geen nieuwe Barcelona-processoren in zijn onderzoek mee te nemen. De servers worden tijdens het draaien van de benchmarks voorzien van twee dualcore-cpu’s of een enkele quadcore-processor.

Uit een onderzoek naar het stroomverbruik in idle-status blijkt de tweede generatie Opteron 50 procent minder energie te verstoken dan Intels quadcore-cpu. Toch maakt de Xeon L5335 zijn energiehonger meer dan goed in de diverse prestatie benchmarks. Vooral de performance per Watt-grafiek laat zien dat de quadcore bij een hoge systeembelasting meer dan vijftig procent beter presteert dan de AMD-chip.

Concluderend stelt AnandTech dat Intels quadcore-cpu vooral bij database- en virtualisatietoepassingen de beste keuze is. Ook stellen de reviewers dat ondanks dat de winnende cpu eigenlijk geen ‘echte’ quadcore is -Intel plakt twee dualcores aan elkaar – de prestaties en de schaalbaarheid uiteindelijk de investering waard zijn. Wel wordt aangetekend dat het stroomverbruik van de processor slechts een klein onderdeel vormt van de totale energiebehoefte van een server.

Grafiek met de Performance per Watt van de drie energiezuinige cpu's

Bron: Tweakers.net

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.