Mobiel internet pas in 2010 gemeengoed

De vraag naar mobiele diensten zal de komende vijf jaargroeien. Dat blijkt uit twee onderzoeken die het ministerie vanEconomische Zaken heeft laten verrichten.

Het onderzoek van Motivaction en de Yankee Group inopdracht van Economische Zaken is bedoeld om meer zicht te krijgen opde ontwikkeling van mobiele telecommunicatie. In 2010 kan de helft vande jongeren internetten op een mobiel toestel.

Opvallend is deuitkomst dat een groot deel van de consumenten nu nog slechtsmondjesmaat gebruik maakt van mobiel internet. Maar 10 procent van deNederlanders zegt eens per maand of vaker met een mobiel toestel teinternetten. Een kwart van de ondervraagden is ook negatief over detraagheid en de kosten.

De onderzoekers spreken de verwachtinguit dat hierin snel verandering komt. Ondanks het huidige geringegebruik concluderen zij dat de vraag naar mobiele diensten over dekomende vijf jaar zal gaan groeien. xe2x80x9cConsumenten en bedrijven ervarendit als een onvermijdelijke ontwikkelingxe2x80x9d aldus de onderzoekers. Welwordt duidelijk dat een schappelijke prijs voor mobiel internetten ene-mailen een belangrijke factor is voor de doorbraak van dit typediensten.

Volgens staatssecretaris Heemskerk maakt hetonderzoek duidelijk dat we aan het begin staan van een nieuwe mobieleperiode. Mobiele communicatie wordt voor steeds meer mensen eennoodzakelijkheid. xe2x80x9cOm in de toenemende mobiele vraag te voorzien wordeneind dit jaar ook een groot aantal frequenties voor mobielecommunicatietoepassingen (frequentieband 2.6 GHz) geveild,xe2x80x9d aldusHeemskerk.xe2x80x9d

Het afgelopen jaar is al een flinkeprijsverlaging, en snelheidsverhoging in gang gezet. Bijna alleoperators bieden inmiddels een flat-fee internet abonnement aan, vaakal vanaf tien euro per maand. xe2x80x9cHet jaar 2007 was een doorbraak voormobiel internetxe2x80x9d zo zegt Paul Brackel van Open Mobiel Internet tegen Emerce.

OpenMobiel Internet keek vorige week terug op het jaar 2007 en zag dat hetaantal sessies vorig jaar al met 30 procent steeg, en dat er eenverdubbeling van het aantal mobiele pageviews was. Toch zal het nogeven duren voordat mobiel internetten gemeengoed is. Dat komt volgensBrackel ook omdat een groot deel van de telefoons nog geen snelinternet aan kan, en omdat bijna de helft van de aansluitingen eenprepaid-abonnement betreft.

Internetten op de mobiele telefoon

Uit onderzoek dat GfK vorige week presenteerde aan OMI blijkt dattussen de 10 en 15 procent van de toestellen mobiel breedbandinternetaan kan. " Volgens GfK wisselen Nederlanders gemiddeld iedere 3 jaarvan toestel. De acceptatie van mobiel internet gaat derhalve gestaag.xe2x80x9daldus Brackel. De verwachting is daarom dat de algemene acceptatie van internetten op de mobiel nog tot 2010 op zich laat wachten.

Om de acceptatie te versnellen startte het OMI eind december de website ‘Ontdek internet op je mobiel’,in samenwerking met verschillende operators. Op de website wordtinformatie over mobiele websites, tarieven en instellingen van mobielinternetten gegeven om zo de voordelen van internetten op de mobielonder de aandacht te brengen.

Bron: Connexi

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.