Amsterdam kan snel mobiel internetten

Amsterdammers kunnen vanaf nu breedbandig mobiel internetten via WiMAX.Buiten de stad hebben ze echter niets meer aan hun abonnement.

De Amsterdamse WiMAXnetwerk is namelijk het eerste, en vooralsnog enige, van zijn soort inNederland. Het netwerk wordt onderhouden door Worldmax, een nieuweinternetprovider, die met met geld van Intel is opgezet.  Worldmax isde exclusieve eigenaar de van de nationale 3.5 Ghz licentie voor deNederlandse markt. Het netwerk is voorlopig beschikbaar met behulp vaneen Worldmax WiMAX PC card. Binnenkort is toegang ook mogelijk met eenUSB adapter. In de nabije toekomst zal Intel gexc3xafntegreerdeWiMAX-functionaliteit bieden in notebooks met Intel Centrinoprocessor-technologie. WiMAX komt ook beschikbaar op persoonlijkemobiele apparatuur zoals mobiele internetapparaten, smartphones enPDA’s.

WiMax abonnement voor consumenten
Een speciale’light’ versie van de dienst is vanaf vandaag beschikbaar. Klantenkunnen nu profiteren van de basismogelijkheden van de service, dieAerea heet en draadloze breedbandtoegang tot het internet biedt. Datbetekent dat gebruikers binnen de Amsterdamse ring online games kunnenspelen, films kunnen downloaden of bekijken of naar streaming muziekkunnen luisteren, waar ze ook zijn: in een park, thuis, of op eenandere locatie. WiMAX werkt ook in een rijdende auto. Worldmax lanceertdeze light versie om tegemoet te komen aan een groot aantal verzoekenvan internetgebruikers in Amsterdam, die overal in de stad toegangwillen tot internet.

Bij introductie is er xc3xa9xc3xa9n abonnementsvorm beschikbaar. Deze biedtmobiel internet tegen een snelheid van 1 megabit per seconde. De prijsvan dit abonnement bedraagt 30 euro per maand. Na half augustus komener abonnementen die snelheden van 4 of 6 megabit per seconde bieden.

Alcatel-Lucent bouwde het netwerk in de afgelopen maanden. Na dezomer zal Worldmax de volledige uitrol van het netwerk afronden. Danhebben consumenten en zakelijke gebruikers toegang tot het netwerk enkunnen ze vanaf iedere locatie gebruikmaken van entertainment- enzakelijke applicaties. Nieuwe klanten zijn binnen twee dagen online enkunnen kiezen uit zeer flexibele abonnementen, waaronder pre-paid enpost-paid mogelijkheden.

Klanten hebben aanvankelijk nog een PC kaart (en later een USBdongle) nodig om hun laptop of ander mobiel apparaat aan het netwerk tekoppelen. Intel heeft het voornemen om aan het eind van dit jaar testarten met de levering van gexc3xafntegreerde WiMAX-chips in de VerenigdeStaten. Deze ingebouwde WiMAX-oplossingen voor laptops met Centrino2-processortechnologie en andere mobiele apparatuur ondersteunen danhet concept van kosteneffectief ‘breedband onderweg’.

Worldmax demonstreert de mogelijkheden van het 16e netwerk op 17 en18 juni tijdens het WiMAX Forum Global Congress, samen metAlcatel-Lucent en Intel. Onderdeel is een live video feed van bewegendetrikes (driewielertaxi’s). Ook zijn er live demo’s aan boord van eenrondvaartboot die dienst doet als drijvend internetcafxc3xa9.

Op naar landelijke dekking
Natuurlijk blijft Worldmaxhet aanbod niet beperken tot Amsterdam. De komende 2 xc3xa0 3 jaar zal Aerealandelijk worden uitgerold. Na Amsterdam volgen Rotterdam. Den Haag enUtrecht. De antennes van Worldmax komen op locaties waar Gsm-mastenstaan of stonden, bijvoorbeeld de masten van het door KPN overgenomenTelfort.

Bron: Fan.tv

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.