Toename smartphonevirussen in 2013

Beveiligingsfirma Trend Micro waarschuwt voor een toename aan smartphonevirussen in 2013. Met name Android-apparaten krijgen te kampen met een stijging, waardoor de dreiging even groot is als op pc’s.

Het bedrijf zag het aantal malware-virussen verzesvoudigen in de periode juli-september, van 30.000 boosaardige naar 175.000 gevaarlijke virussen. Met name programma’s die privé informatie stelen van je telefoon en agressieve advertenties die moeilijk zijn weg te halen, blijken populair.

Volgend jaar verwacht de firma een toename in malware die gericht is op mobiel bankieren, zodat consumenten grote financiële risico´s lopen. Volgens Rik Ferguson van Trend Micro is het vooral van belang om smartphonegebruikers zoveel mogelijk in te lichten, omdat men over het algemeen de gevaren niet erkent.

Bron: De Telegraaf

Lancering Z10 en Q10: Het nieuwe Blackberry is 1 dag oud

Er zijn wel eens telefoonintroducties geweest waar iets minder van afhing: om iets van het volledig weggeslagen marktaandeel van Blackberry terug te winnen MOEST de telefoonfabrikant uit Canada wel met iets goeds komen. Gisteren introduceerde het geplaagde RIM een nieuwe naam (Blackberry) en twee toestellen: de Z10 en de Q10. Een klein rondje langs verschillende Amerikaanse media.

De toekomstplannen voor BlackBerry werden woensdag uit de doeken gedaan tijdens een grootse persconferentie die live gestreamd werd in meerdere wereldsteden. Het nieuwe BlackBerry-vlaggenschip is de Z10, een toestel waar al enige tijd geruchten over rondgaan. Het meest opvallende aan de telefoon is het ontbreken van het fysieke toetsenbord, een handelsmerk dat de afgelopen jaren onlosmakelijk met de zakelijke mobieltjes verbonden was.

Obama belde er in vroeger tijden mee, maar is inmiddels overgestapt op de iPhone. Jongelingen en jeugdigen pingden ermee, maar zijn allemaal overgestapt op Whatsapp en Android: die telefoons zijn veel goedkoper en pingen raakte al snel uit de mode. Het marktaandeel van Blackberry kelderde en kelderde de afgelopen maanden. En dat allemaal in afwachting van dat ene launchmoment van gisteren waar zo ontzettend veel van afhing.

De landing van een introductie
Hoe landt zo’n introductie en wat blijft er over na zo’n opwindende dag? Ieder zichzelf serieus nemend technologieblog of website heeft over de Blackberry Z10 en Q10 geschreven. De eerste reviews zijn al beschikbaar en de eerste noten over de belangrijkste vraag worden al gekraakt: is de lancering van Blackberry 10 en de introductie van de Z10 en Q10 genoeg om het bedrijf van de ondergang te redden?

Scorecard
Wie deze “scorecard” van ZDnet bekijkt, ziet wat Blackberry had MOETEN doen en kan bekijken hoe het bedrijf het nu echt goed gedaan heeft.

De buzz over de verschillende telefoons was zeker aanwezig, en met de introductie van de telefoons gelijk een nieuw besturingssysteem lanceren, dat is ook wel aardig gelukt. Het lanceren van de telefoons met een harde datum bij verschillende telecomaanbieders is niet gelukt, ook het communiceren van de marktintroductie in verschillende landen naast thuisland Canada heeft Blackberry nagelaten. Wat Blackberry dan weer wel goed gedaan heeft is het direct bereiken van twee markten: de zakelijke en de consumentenmarkt, door gebruikers de mogelijkheid te bieden op 1 telefoon een zakelijk gedeelte en een consumentengedeelte in te richten. Bij ZDnet concluderen ze dat het 50/50 gaat zijn. Er zaten heel veel goede dingen aan de lancering, maar Blackberry heeft ook een paar hele dikke kansen laten liggen.

Unique Selling Point
In dit artikel op The Guardian gaat het vooral over het “unique selling point” van de nieuwe generatie Blackberry’s . Dit kenmerk, dat geen andere smartphones hebben en de Blackberry Z10 en Q10 dus tot een echt “hebbeding” zou maken, zit diep verstopt in de telefoon, nauwelijks aan de oppervlakte. Want wie de telefoon voor het eerst gebruikt, zal niet direct onder de indruk zijn van het rijtje apps, de manier waarop je het scherm vergrendelt en ontgrendeld, de “People Hub” die ervoor zorgt dat je in een omgeving je vrienden, contacten, twitterberichten en foto’s kunt bekijken. Dat is allemaal gemeengoed in smartphones die je al overal kunt kopen.

Nee, het unique selling point van de Blackberry Z10 en Blackberry Q10 is de scheiding die je kunt aanbrengen tussen zakelijk en privé. Maar dat kenmerk, “BlackBerry Balance” geheten, zit zo diep verstopt en het is er eigenlijk alleen voor bedrijven die BlackBerry Enterprise Server software hebben gekocht.

Video-Review
Op de website van TheVerge hebben ze al een video-review klaarstaan met de eerste indrukken van de BlackBerry Z10. Het ding voelt goed in de hand en het ziet er allemaal “quite nice” uit, aldus de redacteur van dienst. Het batterijleven mag nog wel wat beter. Maar uiteindelijk draait het om het computersysteem dat op de BlackBerry Z10 draait: BlackBerry 10. In de conclusie over de Blackberry Z10 kun je lezen op The Verge, dat de telefoon niet echt heel veel beter is dan de al bestaande telefoons in de bijzonder drukke en competitieve smartphonemarkt. Het is niet echt een bijzonder apparaat, het lijkt op de Apple iPhone 5, er is géén “Killer App” die het tot een “hebbeding” maakt.

Conclusie
BlackBerry 10 is een prima mobiel besturingssysteem. Maar niet meer dan prima, niet hemelbestormend, het mist unieke kenmerken waardoor mensen terug willen komen naar BlackBerry, of waardoor consumenten zonder smartphone de stap zullen wagen.

Voor sommige bedrijven geldt zelfs, dat ze huiverig zijn om weer met BlackBerry in zee te gaan omdat ze niet zeker weten of het bedrijf de tweejarige contractperiode gaat overleven.

Ook analisten zijn nog niet overtuigd: Blackberry moet als een malle doorontwikkelen om de nieuw ingenomen wankele positie als competitieve speler in de smartphonemarkt te verstevigen en te verzilveren. Android is groot, iOS is groot. Het is de vraag of er ruimte gaat zijn voor een derde speler.

Was je in her verleden nog een baas als je van je IT-manager een BlackBerry kreeg, tegenwoordig willen werknemers hun eigen device meenemen. Ook dat is een nieuwe realiteit waar BlackBerry tegen opgewassen zal moeten zijn. De klok tikt extra hard voor de smartphonemaker op deze eerste dag van het nieuwe BlackBerry.

Bron: ComputerTotaal

Historische winst voor Samsung

Samsung heeft in 2012 vooral dankzij de succesvolle Galaxy-smartphones de hoogste winst ooit behaald in de geschiedenis van het technologieconcern.

Samsung streek netto 23,8 biljoen won op (ruim 16,6 miljard euro). Dat is een stijging van meer dan 70 procent ten opzichte van 2011, zo werd vanmorgen bekend.

De omzet van Samsung bereikte ook een historisch hoogtepunt van 201,1 biljoen won. Dat kwam voor het grootste deel door het succes van de razend populaire Galaxy-smartphone. Het concern meldde eerder al op voorlopige basis dat in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar goede cijfers waren gerealiseerd. Dat werd nu bevestigd op een winst van 7,04 biljoen won.

Beleggers waren echter niet te spreken over de prestaties van de gigant. Het aandeel zakte in Seoul tot het laagste niveau in bijna 2 maanden. Analisten maken zich zorgen over opmerkingen van de onderneming dat een sterkere won de operationele winst dit jaar onder druk zal zetten.

Bron: Computer Totaal

Apple verkoopt recordaantal iPhones

Apple breekt met zijn kwartaalcijfers weer records. De iPhone- en iPad-verkoop stagneert niet en Apple profiteert van ‘zelf-kannibalisatie’. Toch zakt de beurskoers na de onthulling van de cijfers.

Het bedrijf van ceo Tim Cook heeft gisteravond de financiële resultaten bekend gemaakt voor het eerste kwartaal van zijn nieuwe boekjaar 2013. In die boekhoudperiode is ook de kerstperiode opgenomen, normaliter al een gunstige tijd voor de verkoop van consumentengoederen zoals gadgets.

Succescijfers

In het op 29 december afgesloten kwartaal heeft Apple een recordomzet gehaald van 54,5 miljard dollar. Daarmee overtroeft het de omzet die internetreus Google in het afgelopen hele jaar heeft geboekt. De maker van iOS-concurrent Android heeft net eergisteravond zijn cijfers bekendgemaakt voor het vierde kwartaal en daarmee ook het hele boekjaar.

De omzet van Apple komt per week neer op 4,2 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. In die periode heeft het bedrijf een verkooprecord gehaald van 47,8 miloen iPhones. Dat was een jaar geleden nog ‘slechts’ 37 miljoen stuks.

Van de iPad, in zijn verschillende uitvoeringen, heeft Apple er 22,9 miljoen verkocht. Dat was een jaar geleden nog 15,4 miljoen exemplaren, vóór het uitkomen van de lager geprijsde iPad mini. Het aantal verkochte Mac-computers is overigens gedaald: van 5,2 miljoen systemen naar 4,1 miljoen in het afgelopen kwartaal.

Maar winstmarge daalt

Apple weet op die recordomzet ook een flinke kwartaalwinst te realiseren: 13,1 miljard dollar. In het eerste kwartaal van vorig jaar, wat toen overigens een week langer was, bedroegen omzet en winst nog respectievelijk 46,3 miljard en 13,1 miljard. De brutomarge was toen 44,7 procent, wat nu is gezakt naar 38,6 procent.

Ondanks het omzetrecord en de aanhoudende verkoop blijken aandeelhouders bezorgd. De ingezakte brutomarge lijkt voor onrust te zorgen. Het aandeel Apple heeft op de beurs klappen gekregen na de bekendmaking van de cijfers. In enkele minuten tijd heeft het succesvolle bedrijf al zo’n 50 miljard dollar aan waarde ingeboet.

Paaien met dividend

De bestuursraad van Apple heeft al besloten een cash-dividend uit te keren van 2,65 dollar per aandeel. Dat ‘extraatje’ voor aandeelhouders wordt op Valentijnsdag uitgekeerd aan iedereen die op 11 februari een aandeel Apple bezit.

Bron: Computer Totaal

De allereerste Firefox-foons

De eerste smartphones met Firefox OS zijn officieel uitgebracht, alleen voor developers. De twee modellen zijn van Spaans fabrikaat.

Mozilla heeft de toestellen voor app-developers gisteren onthuld. Instapmodel Keon (in het oranje uitgevoerd) is volgens fabrikant Geeksphone licht en veelzijdig, maar toch een krachtig apparaat voor developers. Topmodel Peak (in het wit) is flink krachtiger en heeft “cutting edge” functies, zoals een 4,3 inch IPS (In-Plane Switching) touch-scherm met qHD-resolutie. Dit komt neer op 960 bij 540 pixels.

De verschillen

De voornaamste verschillen zitten in de gebruikte processors (Snapdragon S1 op 1 GHz versus S4 op 1,2 GHz), het scherm (3,5 inch HVGA versus 4,3 inch qHD IPS), en de batterij (1580 mAh versus 1800 mAh). De Keon moet het doen met een 3 megapixel camera, terwijl de Peak een 8 megapixel achtercamera heeft en een 2 megapixel frontcamera.

Het instapmodel heeft volgens de Spaanse fabrikant wel alle hardwarefuncties die standaard zijn voor Firefox OS-toestellen. Beide Firefox-foons ondersteunen 3G (UMTS) op de frequenties 2100, 1900 en 900 MHz, naast 2G (EDGE) op 850, 900, 1800 en 1900 MHz. Daarnaast hebben zowel de Keon als de Peak een micro-USB aansluiting plus een insteekslot voor MicroSD-geheugenkaarten, ondersteunen ze de snelle WiFi N-standaard, en zijn ze voorzien van diverse sensoren (voor licht, nabijheid, beweging en GPS).

Bron: Webwereld

Internet Explorer 10 voor Windows 7 bijna gereed

Volgens ingewijden zou Microsoft een selecte groep bètatesters de laatste testbuild van Internet Explorer 10 voor Windows 7 hebben gestuurd. Daarmee lijkt een final-release van de nieuwste browser van Microsoft, die standaard al in Windows 8 zit, niet meer ver weg voor gebruikers van Windows 7.

Tweakers meldt dat de doorgaans goed geïnformeerde Microsoft-watcher Mary Jo Foley zegt dat de bètatesters van Microsoft een e-mail hebben ontvangen waarin wordt aangekondigd dat de testbuild die zij kunnen downloaden de laatste ‘pre-rtw’-versie is, waarbij rtw staat voor release to web.

Met deze aankondiging lijkt een final-release van Internet Explorer 10 voor Windows 7 binnen niet al te lange tijd aanstaande. Microsoft bracht medio november een preview-release uit van de browser. Daarin werd de vernieuwde gui zichtbaar en IE10 biedt volgens de softwaregigant betere ondersteuning voor html5 en css 3.

Bovendien is de nieuwe browser ook beter toegerust en veel geschikter voor touchbediening, dat is ook de reden waarom IE10 standaard reeds in het op touch-georiënteerde Windows 8 aanwezig is.

Bron: De Telegraaf

Eerste foto Samsung Galaxy S IV lekt uit

SamMobile beweert de eerste foto van de Samsung Galaxy S IV ontdekt te hebben. De foto is afkomstig van een bron die meerdere foto’s tot de beschikking zou hebben. Het ontwerp van de telefoon is ten opzichte van de Samsung Galaxy S III weinig gewijzigd.

Op de foto is te zien dat de vermeende Galaxy S IV een dunnere rand rond het scherm heeft. Daarnaast is de fysieke knop verdwenen. Omdat het scherm niet is ingeschakeld, is onduidelijk of de knoppen onder of in het scherm verwerkt zijn. Er verschijnen tegenwoordig steeds vaker smartphones waarbij de Android-knoppen in het touchscreen verwerkt zijn in plaats van de behuizing.

Volgens geruchten heeft de Galaxy S IV een quad-core Exynos 5450-processor die draait op 2 GHz. Voor het grafische werk wordt beroep gedaan op een Mali-T658 GPU en er is ook 2GB werkgeheugen aan boord. Het scherm heeft een aanzienlijke afmeting van 4,99 inch en zou een Full HD-resolutie ondersteunen. De camera’s aan de voor- en achterkant hebben respectievelijk een resolutie van 2 en 13 megapixel. De smartphone wordt geleverd met Android 4.2.1.

De Galaxy S IV zou pas in mei verwacht kunnen worden, zo werd eerder vandaag ontdekt op de Facebook-pagina van Samsung Libanon. Samsung heeft vooralsnog niet gereageerd op de geruchten.

Bron: Techzine

Spotify stopt plots met downloads

Streamingmuziekdienst Spotify is zonder aankondiging of uitleg gestopt met het aanbieden van betaalde downloads. Gebruikers die op de downloadknop klikken, krijgen de melding dat het downloaden van muziek op het moment niet mogelijk is met een link naar een pagina met uitleg.

Ook op de supportpagina blijft Spotify echter vaag. Gebruikers moeten het doen met de melding: “Momenteel bieden wij geen optie voor het kopen van nieuwe downloads op Spotify; maar je kan downloads die je al hebt nog wel gebruiken.” Gebruikers met ongebruikte downloads kunnen hun tegoed dus nog wel gebruiken. Dit geldt ook voor gebruikers met een Spotify cadeaubon voor downloads.

In een reactie laat Spotify weten dat het stopzetten van aankopen binnen de dienst een gevolg is van het verder vereenvoudigen van de dienst zoals eind vorig jaar is aangekondigd. “Het kopen van downloads maakt geen onderdeel uit van deze update, maar we sluiten een terugkeer niet uit”, aldus een woordvoerster.
Bron: De Telegraaf

Nieuwjaars-app Facebook huisvest bug

De recent gelanceerde Facebook-applicatie Midnight Deliveries bevat een gigantische bug. Met de app kunnen automatisch berichten verstuurd worden, klokslag om 12 uur met nieuwjaar. Deze handigheid komt echter niet zonder gevaren, want het blijkt dat de URL’s van deze berichten publiekelijk toegankelijk zijn.

En alsof dit nog niet reden genoeg was om af te zien van het gebruik van deze app, blijkt nu ook dat wanneer iemand de cijfers aan het einde van de URL verandert, berichten verwijderd kunnen worden. Hoewel een Nieuwjaarsgroet over het algemeen niet erg veel persoonlijke informatie bevat, is het toch schrikbarend hoe makkelijk het is om informatie te achterhalen waarvan geacht wordt dat het privé blijft.

Facebook is inmiddels op de hoogte van het probleem en heeft de Nieuwjaarsdienst direct offline gehaald voor ‘onderhoudswerkzaamheden’. Een woordvoerder van Facebook heeft een verklaring afgegeven, hij zegt:“We zijn bezig om het probleem te verhelpen en in de tussentijd hebben we de app geblokkeerd op de Facebook Stories-website, om ervoor te zorgen dat er geen berichten bekeken kunnen worden.”

Bron: Techzine

BlackBerry ziet aantal gebruikers voor het eerst dalen

Het aantal mensen met een BlackBerry-telefoon is voor het eerst teruggelopen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die fabrikant Research In Motion (RIM) donderdag bekend maakte.

RIM heeft het al langere tijd moeilijk op de smartphonemarkt, maar niet eerder zag het bedrijf het aantal gebruikers teruglopen. Door de groeiende markt wist BlackBerry immers altijd weer nieuwe gebruikers voor zich te winnen. In het derde kwartaal werd echter een lichte daling ingezet, van 80 naar 79 miljoen gebruikers wereldwijd.

Verlies

In datzelfde kwartaal werden er 6,9 miljoen BlackBerry’s verkocht. Mede hierdoor moest het bedrijf donderdag een operationeel verlies van 114 miljoen dollar presenteren. Het bedrijf claimt overigens een nettowinst van 14 miljoen dollar te hebben gedraaid, maar dat is enkel te danken aan een belastingbate van 166 miljoen dollar.

De omzet in het derde kwartaal bedroeg 2,73 miljard dollar. Een daling van 47 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Verschillende analisten uitte direct na de presentatie hun zorgen over de BlackBerry-fabrikant, waardoor het aandeel RIM met 10 procent daalde.

BlackBerry 10

RIM zal eind januari zijn nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 lanceren, samen met de eerste toestellen die op dit OS draaien. De Canadese fabrikant hoopt met deze smartphones het tij weer te kunnen keren. Daarnaast introduceert het bedrijf ook een nieuw verdienmodel, waarbij gebruikers en bedrijven zelf kunnen kiezen welke diensten ze van RIM afnemen.

CEO Thorsten Heins waarschuwde investeerders donderdag dat de ‘uitdagende tijden’ waar RIM zich in bevindt, nog niet ten einde zijn. Ook in het vierde kwartaal verwacht het bedrijf namelijk negatieve cijfers te moeten presenteren. Dit mede omdat gebruikers zullen wachten met de aanschaf van een nieuwe BlackBerry tot de BB10-toestellen op de markt zijn.

Bron: ComputerTotaal