Downloadverbod 100% van de baan

Het downloadverbod gaat definitief niet door en is helemaal geschrapt uit de plannen van het kabinet. Dat blijkt uit een brief van Fred Teeven. Het verbod kwam verrassend genoeg in november 2012 weer op tafel.

Nu.nl meldt dat uit een brief van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid blijkt dat het kabinet het downloadverbod nu echt definitief naast zich neer heeft gelegd. Teeven was weer aan de slag gegaan met het downloadverbod, toen tot ieders verbazing eind november 2012 bleek  dat de PvdA het voorstel steunde, waar het daarvoor tegen het downloadverbod was.

Na een paar dagen verwarring en ophef, kwam de PvdA terug op het besluit om het verbod te steunen. Een Kamermeerderheid stemde vervolgens op 21 december tegen het downloadverbod, nadat een motie was ingediend door D66 en PvdA zelf. Nu is volgens Nu.nl via de brief van Teeven bekend geworden dat het kabinet definitief afziet van het plan om een downloadverbod in te voeren en het daarmee helemaal van de baan is.

De thuiskopie-oplossing

De thuiskopieheffing blijft hierdoor wel in stand. Deze houdt in dat er een heffing van een paar euro euro komt op smartphones, laptops en tablets. Zo kunnen de auteursrechthebbenden gecompenseerd worden voor de derving van inkomsten die ze lijden door illegaal downloaden. Sommigen vinden dit een vreemd principe, omdat niet iedereen die een smartphone, laptop of tablet koopt ook download. Zo zouden onschuldigen namelijk ook boeten voor het gedrag van anderen.

Mening van Nederland

Toch vinden ook VVD- en PvdA-kiezers volgens het onderzoek van Nu.nl dat dit beter is dan een algeheel downloadverbod. Bij de PvdA vindt 51 procent van de achterban dat en bij de VVD 43 procent.

Tevens geeft 66 procent van de mensen aan dat ze niet zullen stopen met downloaden, ondanks het verbod. Een klein aantal van 14 procent zou wel stoppen met de dan illegale praktijken. Over het algeheel genomen is 78 procent tegen het downloadverbod en 11 procent steunt het voorstel. Nog eens 11 procent weet het niet.

Uit het onderzoek blijkt ook dat D66-stemmers het meest downloaden, namelijk 25 procent vaak en 45 procent soms. Wanneer Fred Teeven met het voorstel voor het downloadverbod zal komen is nog niet bekend

Bron: PCMWeb

Internet Explorer stijgt, Chrome daalt

Google’s Chrome was afgelopen maand de grote verliezer. Zowel IE als Firefox wisten marktaandeel te winnen maar Chrome noteerde een daling. Opera doet goede zaken en laat al maanden een stijging zien.

Volgens de cijfers van Net Applications kreeg IE er in januari 0,37% bij en heeft daarmee 55,14% van de browsermarkt in handen, het hoogste niveau sinds mei 2011. Reden zou Windows 8 kunnen zijn waarbij gebruiker IE10 weer een kans geven. Firefox steeg licht met 0,1% naar bijna 20%. Chrome daalde met 0,56% naar 17,48%. Chrome laat over de afgelopen acht maanden een daling zien van 2%.

Chrome volgens StatCounter wél de grootste

‘Cijfers liegen niet’ is de uitdrukking maar in dit geval is er in ieder geval een duidelijk verschil tussen de cijfers van NetApplications en StatCounter. Volgens cijfers van StatCounter is Chrome namelijk nog steeds de grootste en laat de browser geen daling zien. Uit de cijfers van StatCounter blijkt dat Chrome 36,5% marktaandeel heeft en staat IE met 30,7% op de tweede plaats. De daling van IE lijkt zich te stabiliseren terwijl het volgens de cijfers van Net Applications dus een duidelijke groei laat zien. Firefox daalt volgens StatCounter en staat met 21,4% op de derde plek. Apple Safari staat op 8,3% maar is al wel een jaar groeiende.

Bron: ComputerIdee