KPN-klanten claimen te traag internet

Honderden KPN-abonnees voelen zich bedot door zijn glasvezelaanbieding. Zij kochten de duurdere glasvezelverbinding voor sneller internet, maar het blijkt vaak deels kopernetwerk dat trager is.

„Ze betalen wel voor een duurder glasvezelabonnement”, aldus Chizkija Loonstein van advocatenkantoor Loonstein, die tot gisteren 382 van zulke gevallen verzamelde. „Dat is gewoon misleiding door KPN.”

Het advocatenkantoor eist dat het telecombedrijf alle klanten de internetsnelheid uit de advertentie bezorgt en het te veel betaalde terugstort.

Volgens Stratix, een bedrijfsadviseur die de uitrol van glasvezel volgt, zijn er over meer aanbieders dan KPN klachten. „Telkens blijkt er een verschil tussen de beloofde snelheid en wat het in de woning echt wordt.”

KPN liet de glasvezelkabels aanleggen naar woonwijken, maar bij en in bestaande huizenblokken is het laatste stuk vanaf de verdeelkast soms koperlijn.

„Dat heeft KPN mij nooit verteld”, aldus een verbolgen abonnee, die argwaan kreeg na vertraagde televisiebeelden. „Ik betaal dus voor iets dat ik niet voor honderd procent krijg. Dat geld wil ik terug.”

Op internetfora klagen klanten over de 40Megabit per seconde (Mbps) aan snelheid die ze bij KPN kochten, maar daarvan 8Mbps krijgen.

Honderden klachten

KPN moest eerder bij het advocatenkantoor van Loonstein zelf na lang zoeken erkennen dat er geen glasvezel- maar koperlijn lag. Het bericht hierover in deze krant en een uitzending bij TROS Radar leidde tot honderden soortgelijke klachten bij Loonstein.

„Uit alle uithoeken van het land. Allemaal glasvezel betaald maar de KPN-koperlijn gekregen. Er moeten in Nederland duizenden mensen met soortgelijke gevallen zijn”, zegt Loonstein. „Maar KPN is contractueel verplicht glasvezel te leveren.”

In Nederland heeft ruim 18 procent van de huishoudens glasvezel. KPN zegt eerst nader onderzoek te willen doen. „Het zijn veel klachten, we willen de tijd nemen om te zien waar het over gaat en onze klanten goed helpen.”

Bron: De Telegraaf

Nieuwe versie WhatsApp voor Android

WhatsApp krijgt een nieuw uiterlijk met de nieuwe versie. De versie is op het moment alleen nog via de WhatsApp-website te downloaden en niet via de Google Play Store.

WhatsApp staat al bijna in de Dikke Van Dale en ‘appen’ en ‘w’appen’ zijn tegenwoordig werkwoorden, het in Nederland ongekend populaire WhatsApp krijgt een update. Op de site van WhatsApp is een nieuwe versie van de applicatie te downloaden waar de gebruikersinterface (uiterlijk) een flinke update heeft gehad.

WhatsApp uiterlijk

Deze update is nog niet te downloaden in de Google Play Store maar al wel op de website van WhatsApp, Als je met de browser van je telefoon naar deze url gaat kun je hem downloaden. De versie die op de website van de messengerapp staat, wordt vaker geüpdatet dan de Play Store-versie.

Wanneer je de nieuwe versie opent zul je zien dat het uiterlijk van de messengerclient flink veranderd is. De ronde vormen van de tekstballonnen hebben plaatsgemaakt voor de hoekige en het groen van WhatsApp is minder aanwezig.

Wanneer je een foto/afbeelding stuurt zag je in de oude versie een heel klein plaatje met een downloadknop, nu zie je de afbeelding groot in je gesprek staan. Ook de afbeelding heeft de vorm van een tekstballon, het geheel ziet er strakker uit.

Verder zien we dat de ontwikkelaars de ontwikkelingsrichtlijnen van Google ook hebben gevonden en op een flink aantal vlakken hebben ingevoerd. Zo zien we dat de tekst in het Roboto-lettertype is en we deze stijl bijvoorbeeld ook in het teksttypvak terug zien komen. Ook het menu heeft de donkere kleur en de standaard Androidopbouw gekregen.

Betalen voor WhatsApp

Recentelijk is er veel te doen geweest over het betalen voor WhatsApp. Mensen krijgen steeds een melding dat ze over een tijdje zullen moeten betalen voor WhatsApp. Dit zou niet zo vreemd zijn, aangezien WhatsApp vanaf het begin gezegd heeft dat je uiteindelijk voor de dienst zult moeten betalen, zoals ook aangegeven wordt als je WhatsApp installeert. Tot nu toe blijkt het echter niet nodig te zijn om te betalen. Wanneer de ‘proefperiode’ afloopt, wordt deze automatisch verlengd.

Meer informatie over hoe je uiteindelijk kunt betalen voor WhatsApp en waarom je daar misschien beter nog even mee kunt wachten, vind je hier.

Beschikbaarheid

De versie van WhatsApp op de de eigen website wordt vaker van een update voorzien. Uiteindelijk zal deze versie, met eventuele verbeteringen, beschikbaar komen in de Play Store, maar wanneer dit zal zijn, is niet bekend. Om deze nieuwe versie te downloaden kun je hier terecht.

Bron: PCMWeb

Snelste 4g-netwerk staat in Zweden

Zweden heeft het snelste 4G-netwerk ter wereld. Japan blijft verrassend genoeg ver achter op de koploper met een netwerk dat gemiddeld drie keer zo traag is.

De telecommarketeers hebben het altijd over 4G omdat dit meer sexy klinkt, maar officieel worden wereldwijd Long Term Evolution (LTE) netwerken uitgerold. Deze mobiele draadloze netwerken bieden een veel hogere dataoverdrachtssnelheid dan 3G. Volgens de technische omschrijving behaalt het 4G-netwerk snelheden tot 100 Mbps, maar daar zijn de huidige LTE-netwerken nog lang niet aan toe. In Zweden wordt de hoogste gemiddelde snelheid genoteerd met 22,1 Mbps. Het gemiddelde ligt wereldwijd op 10,4 Mbps. Dit meldt Opensignal in het rapport The State of LTE.

Hong Kong is tweede met 19,6 Mbps. Daarna volgen Denemarken (19,1 Mbps), Canada (18,1 Mbps), Australië (17,3 Mbps), Zuid Korea (16,4 Mbps), Duitsland (14 Mbps), Verenigde Staten (9,6 Mbps) en Japan (7,1 Mbps). Deze snelheden zijn de gemiddelden van alle providers die een land van LTE voorzien. Nederland komt in dit rijtje niet voor. Dit komt doordat de commerciële LTE-netwerken hier nog moeten worden uitgerold door KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2.

Hekkensluiter
Verrassend is dat een technologisch vooruitstrevend land als Japan de hekkensluiter is als het om snelheden van LTE-netwerken gaat. Dit komt doordat een van de providers de gemiddelde snelheid flink naar beneden haalt. Het Japanse SoftBank is daar de snelste met 16,2  Mbps, maar NTT DOCOM weet het gemiddelde fors naar beneden te halen door maar 5,5  Mbps aan te bieden.

De aangeboden snelheden worden beïnvloed door het zogenaamde spectrum dat de providers gebruiken. In de meeste landen wordt 40 MHz aan spectrum gebruikt, maar in de Verenigde Staten gebruiken providers blokken van 20 en 10 MHz. Meer spectrum betekent ook meer bandbreedte.

Wereldwijd hebben 62 landen één of meerdere LTE-netwerken. Bij 21 landen is dit mobiele netwerk nog in ontwikkeling.

Bron: Telecompaper