Onzekerheid voor gebruikers Whatsapp

Sinds de overname van Whatsapp door Facebook maakt een grote groep gebruikers zich zorgen wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens, begrijpt dat mensen er zenuwachtig van worden en naar een andere dienst willen overstappen.

“Facebook kan nu wel zeggen dat het geen gebruik zal maken van de gegevens van Whatsapp, maar hoe denken ze daar over 2 of 3 jaar over?”, zo vraagt de voorzitter zich af. “Facebook heeft 19 miljard dollar betaald en dat zal het toch terug willen verdienen.” Het risico dat gegevens vroeg of laat toch voor andere dan de oorspronkelijke doeleinden worden gebruikt, ligt dus op de loer. Het sociale netwerk kan immers zijn privacyvoorwaarden wijzigen waardoor het mogelijk wordt de gegevens voor andere doeleinden te gebruiken.

Twee jaar geleden paste internetgigant Google haar privacyvoorwaarden ook drastisch aan waardoor het nu de gegevens uit al haar diensten kan combineren. Het CBP probeert Google samen met andere Europese privacywaakhonden tot de orde te roepen, maar dat is lastig.

Ook Whatsapp werd al voor de miljardenovername in de gaten gehouden door het CBP. Samen met de Canadese privacywaakhond OPC onderzocht het College vermeende privacyschending van de berichtendienst. Het CBP stelde vast dat Whatsapp de privacy van gebruikers schendt omdat het, zodra een gebruiker de app installeert, alle mobiele nummers uit het adresboek overneemt, ook van contactpersonen die Whatsapp niet gebruiken. Het CBP wil dat de dienst alleen de nummers bewaart van contactpersonen die ook gebruikmaken van Whatsapp.

Kohnstamm zegt tenminste één app te kennen die dat principe wel toepast. Hij noemt geen naam, omdat hij geen reclame voor diensten wil maken. De voorzitter laat echter wel doorschemeren dat het niet om Telegram gaat, de berichtendienst waar veel Whatsappgebruikers nu naar overstappen. Deze dienst die vorig jaar zomer gelanceerd werd door de Rus Pavel Duroc, één van de oprichters van de Russische Facebookvariant VKontakte, zegt privacy van de gebruikers hoog in het vaandel te hebben staan. Kohnstamm zegt dit niet veel. “Je kunt er als gebruiker pas zeker van zijn dat je gegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt, als een bedrijf in zijn voorwaarden vermeldt dat het gebruikers een hoge schadevergoeding geeft indien dat toch gebeurt. Data is het nieuwe goud.”

Bron: De Telegraaf

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.